Smått & Gott


Honung ifrån Bidrottningen
Vi har alltid ett utbud av olika honungsorter ifrån Viktoria Bassani, Bidrottningen. Försommarhonung, Högsommarhonung, Sensommarhonung, Skånsk honung och förhoppningsvis snart även honung ifrån vår egen trädgård här på Idala.

Ta en titt på Bidrottningens hemsida och läs mer om varför vi skall vara rädda om våra bin och vad honung kan göra för er kropp.

www.bidrottningen.se

OLIVOLJA
Olivoljor gjorda på 100% italienska handplockade oliver. Unika olivoljor som producerats utav några av våra vinproducenter.

Tenuta Sulla, Curto, Sicilien        150 kr/fl

Denna Extra Virgin Olivolja kommer från kullarna i Ispica, Sicilien och produceras från oliver av sorterna Moresca 90% och Verdese 10%. Oliverna skördas manuellt precis då de mognat. Doften påminner om tomater, kronärtskockor och ibland av mandel. Smaken är söt och aromatisk med en lätt ton av kryddighet.

Solianu, Gabbas, Sardinien        150 kr/fl

Denna Extra Virgin Olivolja  produceras från oliver av sorten Bosana som handplockas under de första dagarna i december och pressas omedelbart. Det är en olja som ung har en fräschör med bittra toner och som är typiska för sorten och tidig skörd. Med en mer mognad rundas de bitra tonerna av och mjukas upp.

Le Farnete,  Enrico Pierazzuoli, Toscana    150 kr/fl

Denna Extra Virgin Olivolja kommer från området Carmignano i Toscana. Oljan produceras från oliver av sorterna Frantoio, Moraiolo och Leccino. Oliverna handplockas under de första dagarna i november. Det är en fruktig och aromatisk olivolja med en mycket låg surhetsgrad som är perfekt för matlagning att krydda kötträtter, grönsaker, såser och baljväxter. Den har en typisk bitter smak.

Villa Caprareccia, Villa Caprareccia, Toscana    150 kr/fl

Produktionen av denna Extra Virgin Olivolja  representerar den äldsta aktiviteten på gården. Än i dag producerar de olivoljan så som traditionen säger. Egen odling av olivträd, alltid manuell plockning och kallpressar oliverna dagligen

Villa Patrizia, Villa Patrizia, Toscana        295 kr/fl

Denna ekologiska Extra Virgin Olivolja produceras av oliver av sorterna Leccino, Frantoio och Moraiolo. De skördas från 1 november till 20 december och oljan filtreras inte då man vill bibehålla de ursprungliga smakerna. Oljan har en klar doft av oliver och mogna frukter. En fräsch, ren inledningsvis lite söt smak, följt av en välsmakande och harmonisk bitterhet och kryddighet. 

Passar bra i soppor, på grönsaker, baljväxter, bruschetta, i sallader, på fisk och till kött.

Panizzi, Panizzi, Toscana            185 kr/fl

Denna Extra Virgin Olivolja är resultatet av kallpressning av olivsorterna Leccino, Frantoio och Moraiolo. Pressningen av oliverna sker dagligen ifrån slutet av oktober och under hela november. Färgen är grön / guld med ljusa reflektioner; parfymen är intensiv, doftande, med inslag av Medelhavet örter, mynta och kamomill. Smaken är bred, balanserad och mycket långlivade. Fruktig, något kryddig, med en eftersmak av kronärtskocka och gröna tomater. Det är en olja speciellt lämplig för rå konsumtion.