Kalendarium

Vad vet du om Mårten Gås och Martin av Tours?

Mårten Gås, eller Mårtensafton som det egentligen heter är en högtid som firas den 10 november. Då äter man ofta en härlig gåsamiddag i stora sällskap. Själva högtiden har sitt ursprung från Mårtensmässan som förr i tiden firades i hela landet den 11 november. Idag firas högtiden mest i Skåne samt i andra europeiska länder så som Danmark och Tyskland. Namnet är snarlik i dessa länder då Mårten har fått namnet av det kristna helgonet Martin av Tours(Martinus). Martinius var ursprungligen en romersk soldat från den region som idag är Ungern. Enligt sägnen ville invånarna i den franska staden Tours göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det ansvaret gömde sig Martinius bland gässen, men gässen kacklade och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Gässen äts därför som straff för att de avslöjade Martinius. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november år 371.

På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen med tillbehör så som sås, potatis och brysselkål, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.

Vi på Idala Gård bjuder gärna in er till en klassisk gåsafton 5 – 12 november. Mer om innehållet kan ni läsa om här och boka gör ni via mail eller telefon.

Varmt välkomna 


Kategorier: Aktuellt på krogen